VVV Alkmaar Alkmaar Prachtstad NederlandsEnglishDeutschFrancaisEspanolItaliano

Kaasmarkt

Onlosmakelijk verbonden met Alkmaar: de Kaasmarkt. Al in 1622 vond de eerste plaats. Er worden echter al sinds 1365 kazen in Alkmaar gewogen. Vroeger werden de kazen aangevoerd over de gracht, tegenwoordig gaat dat met vrachtwagens.

De kazen worden vanaf 7 uur naar de kaas gebracht. Om 10 uur komen de kaaskeurders in actie; zij boren met een holle boor een staafje uit enkele kazen, dat vervolgens wordt betast, geroken en geproefd om de kwaliteit van de kaas vast te stellen. Door middel van ‘handjeklap’ wordt de prijs bepaald en als de koop bezegeld is brengen de kaasdragers de partij kaas met hun berries naar de Waag om gewogen te worden.

De kaasdragers behoren allen tot een bepaald veem; zo is er een geel, rood, blauw en groen veem, herkenbaar aan de kleur van de berrie en strooien hoed van de kaasdrager. Het kaasdragersgilde leeft nog altijd de oude tradities na. Zo wordt de leider, herkenbaar aan zijn oranje hoed, door alle kaasdragers ‘paps’ genoemd. De kaasdragers hebben allen bijnamen; zo houdt de kaasdrager met de bijnaam ‘de Beul’ precies bij wanneer zij een boete krijgen. Het is ook verboden te vloeken. Het kan natuurlijk gebeuren dat er kazen van de berrie rollen tijdens het lopen, in plaats van te schelden roepen de kaasdragers dan altijd ‘uil!’.

Inmiddels is Alkmaar wereldwijd bekend als dé kaasstad en weten per seizoen zo’n 100.000 bezoekers van over de hele wereld de kaasmarkt te vinden. De markt wordt gehouden vanaf de eerste vrijdag in april tot en met de eerste vrijdag in september, elke vrijdagmorgen van 10 tot 12.30 uur.